Lasta

Poreklo: Lasta je rezultat je ukrštanja sorti Muscat de St. Vallier i Ljane. Priznata je 1991. godine. Autori su P. Cindrić i Nada Korać.
Opis: Čokot je srednje bujnosti. Razvija veći broj zaperaka koje redovno treba uklanjati i prekraćivati. List je petodelan. Grozd je srednje veličine, rastresit. Bobice su krupne, ovalne, ujednačene po veličini, zelenkastožute, čvrste, hrskave konzistencije.
Proizvodne osobine
Grožđe sazreva u II epohi. U procesu priznavanja upoređivana je sa Muskat hamburgom. U odnosu na njega daje nešto niži ukupni prinos, ali više tržišnog stonog grožđa. Grožđe može dugo da se čuva na čokotu (do prvih mrzeva), pri čemu nakuplja mnogo šećera (preko 20%) a zadržava finu svežinu. Grožđe se dobro transportuje. Lasta je otporna na peronosporu i sivu oplesan grožđa, ali je osetljiva na pepelnicu. Osetljiva je na mrazeve.
Opšta ocena
Visokokvalitetna stona sorta, dobrih proizvodnih i organoleptičkih svojstava. Zbog otpornosti na plamenjaču i botritis pogodna je za integralnu proizvodnju stonog grožđa. Osetljiva je na mrazeve i sušu. Zahteva pažljivo izvođenje zelenih operacija. Pogodna za okućnice i manje površine.

Sadnice aronije